Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tässä kerron hieman kaniemme jokapäiväisestä elämästä ja niiden hoidosta.

Ruokinta
Aamulla heti noustuani menen kanihuoneeseen, joka on aivan oman makuuhuoneeni vieressä. Siellä alkaa välittömästi melkoinen kuhina ja tanssahtelu, sillä kaikki tietävät, että nyt on aamupellettien aika! Mihinkään aamuteelle ei ole asiaa ennenkuin jokainen pupu on saanut omat ruokansa. Samalla vaihdan kaikille vesikuppeihin puhtaat vedet ja tarkastan, että heiniä on riittävästi heinätelineissä. Toisinaan kanit saavat myös jotain kuivattuja herkkuja mm. ohdakkeenlehtiä, mustikanvarpuja, siankärsämöä tai vadelmanlehtiä. Tarjolla on jatkuvasti myös haavan- tai pajunoksia nakerreltaviksi.
Illalla on puolestaan tuoreruoan vuoro, jolloin kanit saavat vaihtelevasti mm. salaattia, porkkanaa, omenaa, parsakaalta, varsiselleriä ja joskus herkuksi banaania. Ajoittain tarjolla on lisäksi myös vehnän- tai kauran oraita, joita silloin tällöin kasvatan. Myös illalla vesikuppeihin vaihdetaan puhdas vesi. Kuivaa heinää on luonnollisesti kokoajan saatavilla.Kaksi kertaa viikossa - tiistaisin ja
perjantaisin - kanit saavat helokki-
öljyä imeytettynä näkkileipään.


                                                               
                                                        Siisteys ja hygienia                              
  Kanien häkit siivotaan vähintään
  joka toinen päivä, tarpeen vaatiessa                    vessalaatikot tyhjätään päivittäin, jos ne
  näyttävät märiltä ja likaisilta.

  Kuivikkeena kanien vessalaatikoissa                  käytän turvetta, jonka olen käytännössä             todennut ylivoimaisesti parhaaksi                       kuvivikkeeksi.
  Se imee tehokkaasti pissaa ja sitoo
  hyvin hajut itseensä.
Kanien puhtaudesta huolehditaan lähinnä pitämällä häkit puhtaana sekä tietysti harjaamalla kaneja varsinkin karvanlähdön aikaan. Jokaiselle kanille on omat harjansa. Myös kynnet leikataan säännöllisesti n.3-4-viikon välein.
Kaneja ei pestä muuten, muuta varsinkin Hupi täytyy toisinaan kylvettää ennen näyttelyä, sillä sen valkoinen turkki likaantuu varsin herkästi - etenkin kun Hönö on innokas "merkkaamaan" Hupin omakseen pissaamalla sen päälle...
Kanihuoneessa on hoitopöytä kanien
harjausta varten. Sen saa laskettua
alas silloin, kun sitä ei tarvita. Seinällä on jokaiselle pupulle omat harjansa.
Liikunta
Kaneillamme on siis käytössään oma huone, jossa niillä on tilavat häkit. Jokaisessa häkissä on sinänsä jo tilaa liikkua ja niissä on myös tasoja ja parvekkeita joille voi kiivetä. Tämän lisäksi ne saavat valvotusti juoksennella myös vapaana talossamme. Ne ulkoilevat pareittain ja vuorotellen. Arkisin tämä tapahtuu iltapäivisin ja iltaisin, kun perhe on kotiutunut koulusta ja töistä. Ulkoilun ajaksi olohuoneeseen levitetään ylimääräisiä mattoja, jotta pupujen on mukavampi ja turvallisempi irrotella oikein kunnolla.


Kanien mielestä talon hauskin paikka taitaa olla tämä yksi porras, jonka kohdalla on kiva loikata korkealle ilmaan!
(Hönö lennossa)
©2020 Papanapoppoo - suntuubi.com